söndag 25 april 2010

Choklad Marängrutor


Choklad och maräng är en bra brytning så därför är detta bakverk grymt gott till kaffet=)

För cirka 42 rutor:
100 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
100 g mörk choklad
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g malda hasselnötter
2 dl gräddfil
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
50 g mandelspån
Gör så här:
1. Rör smör och socker poröst. Rör ner ägget. Smält chokladen i en skål över vattenbad och blanda ner i smeten.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och malda hasselnötterna. rör ner blandningen tillsammans med gräddfilen.
3. häll smeten i en mindre bakpappersklädd långpanna, ca 24x34 cm, och bred ut till ett jämt lager. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
4. Vispa under tiden äggvitorna i en ren och torr skål till ett pösigt skum. vispa ner sockret lite i taget till ett vitt fast skum.
5. Bred marängen över den halvgräddade kakan och strö över mandelspånen. Sänk värmen till 150 grader och grädda kakan i ytterligare ca 15 minuter eller tills marängen har fått fin färg. Låt kallna och skär i ganska små rutor eftersom kakan blir hög.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar