måndag 15 februari 2010

7 Myter om choklad



Myt 1: Man blir tjock av choklad: sanningen är att så länge man äter en nyttig och varierad kost kan man lyxa till det med choklad i rimliga mängder. Den nyttiga chokladen består av fem ingredienser som kakaomassa, kakaosmör, äkta vanilj, sojalecitin och råsocker.

Myt 2: Choklad innehåller massor av koffein: stämmer inte alls eftersom choklad innehåller inte mer än 2 mg koffein. Choklad är ett afrodisiakum eftersom kakao innehåller nämligen Fenyletylamin som är ett amfetaminliknande ämne som verkar uppiggande.

Myt 3: Choklad orsakar huvudvärk: stämmer delvis eftersom choklad innehåller alltså koffeinliknande ämne som kallas teobromin som även finns i rödvin men om man ska få huvudvärk måste man äta choklad i rikliga mängder och om man är känslig.

Myt 4: Choklad innehåller mängder av mättat fett och är dåligt för kolesterolet : Det mättade fettet i choklad består av stearinsyra vilket inte höjer kolesterolvärdet.

Myt 5: Man får finnar av choklad: Man har forskat i över 20 år om orsaker till finnar och man har kommit fram till att chokladen inte är boven. Att finnas uppkommer beror på att huden är fet och har höga halter av bakterier på huden.

Myt 6: Man får hål i tänderna av choklad: Choklad innehåller vitaminer och mineraler som är bra för oss. Dessa ämnen skyddar choklad från karies. Men choklad som allt annat godis innehåller socker som bakterierna reagerar på genom att bilda syror som fräter på tänderna. Så håller man tandhygienen finns inte risken för karies längre.

Myt 7: Choklad är dålig för den mentala hälsan: Inte sant! En daglig portion (ca 2 rutor) av mörk choklad har en positiv inverkan på blodtrycket eftersom mörk choklad innehåller flavonoider och antioxidanter som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar