söndag 14 februari 2010

Jordgubbsmousse och chokladtårta


Dagens recept på Alla hjärtans dag gjorde jag denna tårta och den blev mycket mycket god!!! Lite avancerad och lång tid i kylen och frysen men det var den värd!!


Ingredienser för 14 portioner:
Botten:
110 gram smör
2,25 dl strösocker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 st dubbelddaim
Fyllning:
5 st gelatinblad
0,5 liter jordgubbar ( jag använde hälften jordgubbar och hälften hallon dock frysta och tinade)
3 st äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Dekoration:
Jordgubbar eller hallon

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.
2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad( jag använde kokos till formen, ger godare smak) springform ca 24 cm i diametern.
3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
4. Blötlägg gelatinet 5 minuter i kallt vatten.
5. Mixa 1/2 liter jodgubbar i matberedare eller med mixer till en slät puré.
6. Vispa äggulorna och florsockret luftigt. Vispa grädden till en fast konsistens. Inte för lös.
7. Värm 1/2 dl av purén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
8. Vänd försiktigt ner äggsmeten i purén och vänd ner blandningen i grädden till en slät smet. Rör inte för hårt. Häll/bred smeten över chokladbotten. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Ta sedan fram den lite innan serveringen så att den nästan blir rumstempererad.
9. Toppa tårtan med bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar